lauantai 29. huhtikuuta 2017

Ajatuksiani blogimaailmasta

Edellisessä postauksessani luettelin blogini tulevan puolivuotispäivän kunniaksi 5 vähiten luetuinta tekstiäni, ja näillä näkymin myös kyseisen tekstin voisi heittää sinne sekaan, hah hah :D

Tässä postauksessa lupasin kirjoitella teille yleisiä ajatuksiani ja huomioitani blogimaailmasta. Itse olen siis kirjoittanut blogiani puolisen vuotta, sitä ennen olen paljon lukenut muiden blogeja, nykyään luen muiden blogeja entistä enemmän. Omalta osaltani siis muiden blogien lukeminen ei ole vähentynyt oman blogini myötä :)

Kuva: Pixabay


1. Kiinnostavat aihealueet

Paljon kirjoitetaan blogeja lapsiperhearjesta, äitiydestä, hyvinvoinnista, sisustuksesta, muodista, ruoasta jne. Itse en niinkään lue esimerkiksi sisustus- tai muotiblogeja, koska nämä aihealueet eivät ole minua lähellä, mutta monia muita lähellä ne kyllä ovat :) 

Jokaiselle aihealueelle varmasti löytyy lukijansa, toisille enemmän kuin toisille. Sisustus- ja muotiblogit pysyvät hyvin pinnalla, mutta suosituimpien blogien joukkoon mahtuu aika monia muitakin aihepiirejä.

Itse tykkään seurata juuri niitä lapsiperhearkeen ja hyvinvointiin liittyviä blogeja, koska nämä aiheet ovat minua lähellä. Tottakai luen mielenkiintoiselta vaikuttavan tekstin aina, jos sellainen vastaan tulee, oli aihealue mikä tahansa :)

2. Bloggaajien paheksunta

Joskus tulee esille, miten kaikki bloggaajat vain kalastelevat klikkejä ja sitä kautta tuloja itselleen. (Muka pelkästään) siksi postauksien linkkejä jaetaan ympäri facebookia. Joissain ryhmissä onkin sääntöjä, ettei seinälle saa linkata pelkkää blogin linkkiä, vaan keskustelun avaus on tehtävä erikseen mahdollisimman kattavasti, jotta lukijan ei välttämättä tarvitse klikata blogin linkkiä ollenkaan auki. Blogin linkin voi sitten halutessaan linkata kommentteihin.

Esimerkki: olet kirjoittanut loistavan postauksen ohjeineen ja kuvineen täydellisen sienirisoton tekemiseksi. Haluat jakaa linkin ruoka-aiheisessa facebook-ryhmässä, jotta joku halutessaan voisi inspiroitua kokeilemaan juuri sinun herkullista risottoa. Ensin kuitenkin kirjoitat aloituksen, jossa seikkaperäisesti kerrot reseptin, mutta blogin linkkaat aloituksen kommenttiin, jotta joku halutessaan saa sieltä katsoa suht samat ohjeet kuvineen. Eli, ensin teet ison työn postauksen suhteen, mutta kuitenkin joudut vielä kirjoittamaan asian erikseen tylsälle facebookin alustalle, koska sääääääääännöt ja ärsyttävät bloggaajat!

En kiellä tosiasiaa, etteikö jotkut bloggaajat olisi nimenomaan klikkien kalastelijoita. Jos itse kirjoitan (omasta mielestäni) hyvän tekstin liittyen vaikka vanhemmuuden kiemuroihin, tottakai haluan sille lukijoita nimenomaan muista vanhemmista ja linkkaan linkkiä semmoisiin ryhmiin, joissa vanhemmuudesta keskustellaan. Ehkä näin joku voi saada jonkun ahaa-elämyksen tekstistäni.

Pelkkään bloggaamiseen liittyviä linkkejä jaan blogin facebook-sivun lisäksi pelkästään blogiaiheisissa ryhmissä, liikuntaan tms. liittyviä linkkejä myös hyvinvointiin liittyvissä ryhmissä jne.

Omalta kohdaltani voin kertoa, etten klikkaa seinällä olevaa blogin linkkiä auki, jos aihe ei kiinnosta, mutta jos kiinnostaa, tottakai silloin luen. En siinä kohtaa ajattele mitään mahdollisia blogin kirjoittajan mainostuloja tai muita hänen saamiaan hyötyjä. Näin toimin jo ennen omaa blogiani ja tulen toimimaan jatkossakin :) 

Lisäksi voin kertoa, että tästä omasta blogistani en saa mitään muuta kuin hyvää mieltä ja kirjoitustaidon kehittymistä.

3. Negatiiviset kommentit

Itse olen negatiivisilta kommenteilta enimmäkseen välttynyt, mikä on kiva, vaikka niihinkin on varauduttava jokaisen julkaistun tekstin jälkeen. 

Välillä kuitenkin saa lukea todella inhottavia kommentteja joidenkin muiden blogeissa ja ei voi kuin ihmetellä: "Miiiiiiksiiiiiii ihmiset???". Miksi te sitten luette sellaisia blogeja, jotka eivät teitä oikeasti kiinnosta ja saatte niistä pahaa mieltä? Miksi te provosoidutte ettekä vain anna olla? Hengitä pari kertaa syvään, tee hetken aikaa jotain muuta ja sitten mieti uudestaan, että onko se ilkeä kommentti kaiken vaivan arvoinen? Tuleeko niistä ilkeiden kommenttien kirjoittamisesta itselleen jotenkin hyvä olo? Ilmeisesti, kun sitä täytyy harrastaa. Nimettömänäkin on hyvä huudella 👌

Menkää itseenne.


4. Blogien ulkoasut, kuvat ja sisältö

Blogien ulkoasut ovat tärkeitä, sitä en enää kiellä. Kyllä se miellyttävä ulkoasu on YKSI niistä monista asioista, joiden perusteella itse jään jotain tiettyä blogia seuraamaan, mutta ulkoasu ei ole se tärkein. Minähän luen blogeja aina puhelimella, joten blogien mobiiliversiot ovat niitä, joita yleensä näen. Joskus saatan kurkata ihan internetversionkin ;)

Kuten eivät ole kuvatkaan se kaikkein tärkein asia seuraamissani blogeissa. Esimerkiksi sisustus- ja muotiblogeissa hyvät kuvat ovat todella tärkeässä roolissa, muissa blogeissa ne voivat toimia hyvinä inspiraation lähteinä. Hienoa on, miten ihmiset jaksavat ja osaavat panostaa kuviinsa! :)

Tärkeintä mulle on kuitenkin blogin teksti. :) Tekstin helppo luettavuus, joka käsittää mm. perus kieliopin hallitsemisen, kappalejaot, jouhevan kirjoitustyylin :) Valitettavasti erittäin kauniitkaan kuvat eivät pelasta, jos teksti on vaikeaa luettavaa.

Nimenomaan teksteistä haen itselleni uusia ajatuksia ja näkökulmia, vertaistukea, mahdollisuutta samaistua.

Oli sitten kyse millaisesta blogista tahansa, aikaa siihen joka tapauksessa menee! Jokainen postaus ottaa oman aikansa ja niitä viilataan ja höylätään. Bloggaajat tekevät ison työn tekstiensä eteen.

Lue myös: Vastarannan kiiski se täällä taas rääkyy

4. Vlogit

Väistämättä nykypäivänä myös videoblogit alkavat löytämään tiensä bloggajien ja heidän seuraajiensa keskuuteen :) 

Koska minä olen tälläinen tylsä kalkkis, olen toistaiseksi jättänyt kaikki bloggaajien videopätkät katsomatta (sooooooriiii :/ ). Tässä perhehärdellissä videopätkät pitäisi kuunnella ja katsella kuulokkeiden kanssa, koska ilman kuulokkeita saisin kuulla: "Äiti, mitä sie katot? Mikä toi on? Miks sie sitä katot? Saanko mie kattoa?" jne jne :D Valitettavasti kuulokkeet eivät muutenkaan ole koko ajan lähettyvillä.

Kun taas tekstimuodossa olevat blogit on helppo lukea melkein missä vain, välillä voi tehdä jonkun muun jutun välissä ja jatkaa sitten taas lukemista. Jotenkin on myös helpompi halutessaan palata tekstissä taaksepäin.

5. Se ihana vertaistuki ja yhteisöllisyys

Esimerkiksi eri blogiportaaleissa kirjoittaville bloggaajille järjestetään koulutuksia ja tapahtumia. He tapaavat livenä, verkostoituvat, inspiroituvat ja tukevat toisiaan.

Itse saan monista seuraamistani blogeista vertaistukea, ajatuksieni sanoittamista. Monista teksteistä tulee sellaisia ahaa-elämyksiä, joskus pystyy melkeinpä tuntemaan kirjoittajan fiilikset. Monesti tulee sellaisia helpotuksen tunteita, että noin onneksi tuntee/toimii joku muukin. Joskus itkettää, joskus naurattaa. Joskus myös ärsyttää.

Kuva: Pixabay


Kaiken kaikkiaan blogimaailma ja bloggaaminen on antanut mulle paljon. Opin koko ajan uutta, huomioin, löydän uusia kiinnostavia blogeja ja mun oma maailmankuva avartuu :)

Vaikka joskus tuntuu siltä, että heitän hanskat tiskiin ihan justiinsa, tajuan kuitenkin tästä olevan mulle apua, en nyt sanoisi terapiaa, mutta jotain sinne päin :D En kadu, että olen tälle tielle lähtenyt :)

Toivottavasti joku muukin voi saada blogistani  irti jotain muuta kuin negatiivisia tunteita ;)

Seuraavassa postauksessani kerron teille faktoja minusta bloggaajana :)

Rakkaudella
Henna ✌

P.S. Tänään on virallisesti puoli vuotta ensimmäisen tekstini kirjoittamisesta ja julkaisusta. Jeij! :) :)
Kyseisen tekstin voit lukea tästä.

2 kommenttia:

 1. Todella hyvä teksti,ja samoja asioita olen itsekkin pohtinut. Itsekkin mielelläni luen perus perhe elämästä olevia blogeja,mutta myös matkailu ja retkeily kiinnostaa sekä moni muukin yksittäinen aihe. Täytyy rauhassa tutustua blogiisi.! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! :)
   Tosiaan, onneksi blogeja on monia erilaisia, varmasti (melkein) jokaiselle kiinnostuneelle lukijalle löytyy joku sopiva blogi :)

   Toivottavasti blogistani löytyy sinulle jotain muutakin luettavaa :)

   Poista

Piditkö tästä tai jostakin muusta tekstistäni?
Mielestäsi mielenkiintoista/puhuttelevaa postausta saa jakaa! :)

Kommenttejakin saa jättää ja olisin iloinen, jos jättäisit vierailustasi pienen muiston :) ♡
Kommenttien hyväksyntä on käytössä.

Blogin kuvat ovat pääasiassa omiani, ellei toisin mainita.