tiistai 4. huhtikuuta 2017

Väsynyt äiti ja sen sivuvaikutukset

Tässä on nyt viimeiset 1,5 vuotta heräilty öisin keskimäärin 2-4 krt/yö, joskus enemmän ja joskus valvotaan useampi tunti. Loppuraskaudesta oli heräilyjä ja valvomista vaivojen takia ja nyt viimeiset 1v4kk on heräilty erään pienen Jössikän takia ja joskus myös Jäpikän. Voin kertoa teille, miten tälläinen ihmiseen vaikuttaa, ainakin minuun:

1. Ajatus ja muisti pätkii

Olen kertomassa jotain todella hyvää juttua, mutta kesken lauseen mun ajatus katkeaa ja joudun tosissani miettimään, että mitä helvettiä olin sanomassa. Alun perin hyvältä vaikuttanut juttu hieman lässähtää kuin pannukakku 😂

En muistaisi menoja ym., ellei niitä olisi kalenteriin laitettu ja vielä illalla saatan ääneen hokea perheelleni: "Muistuttakaa minuu aamulla, että on mentävä sinne Jössikän neuvolaan!".

Joudun miettimään, minne mikäkin tavara on laitettu ja tarkistan välillä jopa jääkaapin, jos vaikka kadonnut esine sattuisi olemaan siellä.

Unohtelen muutenkin, mitä olin tekemässä seuraavaksi.
2. Teet välillä järjettömiä juttuja

Tarkkana esimerkiksi mausteiden kanssa!

Vuosi sitten Jäpikkä sai riisipuuroonsa kanelin sijasta valkopippuria. Onneksi haistoin hommassa olevan jotain mätää ennen kuin Jäpikkä maistoi puuroaan.

Lisäksi hän sai juoda nokkamukista vettä, Fairylla höystettynä. Nokkamuki oli likoamassa, en asiaa muistanut, luulin siellä olevan vettä ja annoin Jäpikälle. Ei ihme, että toinen alkoi pienen hörpyn jälkeen itkemään...3. Vastustuskyky kärsii

Normaalisti sairastan ehkä yhden räkätaudin vuodessa. Tälle flunssakaudelle takana on neljä flunssaa ja viides tekee vissiin tuloaan. Toisinaan väsymys saa aikaiseksi vain sen tunteen, että olisi flunssa iskemässä.

4. Keskittymiskyky herpaantuu

Kuuntelen ja kuuntelen, mutta sisäistän ehkä puolet. Yritän lukea, mutta kirjaimet vain vilistävät silmissäni eikä ajatus pysy mukana. Yritän tehdä jotain tärkeää juttua, joka vaatisi multa 100%, mutta pystyn antamaan 40%. Teen hommia "vasemmalla kädellä", mikä muuten on raivostuttavaa!5. Et jaksa aina vain ymmärtää ja ymmärtää

Katoaa tiedättekö semmoinen viimeinenkin "olen symppisempaattinenvälitänrakastanymmärränkaikkia" -fiilis. Lähinnä siis, ettei aina jaksa ihan kaikkea/kaikkia ymmärtää ja sympatisoida, varsinkaan täysin oman maailman ja elämän ulkopuolisia asioita.

Mieluummin keskityn niihin omiin, läheisteni ja ystävieni juttuihin. Elän vähän semmoisessa omassa pikkuisessa kuplassa.

6. Olet äreä, äksy, kiukkuinen, elät henkisestä kriisistä toiseen

Melkein voisi laittaa meidän portille kyltin:Tottakai mie hymyilen edelleen ja heitän huonoa läppää ja olen sinänsä ihan OK (nou hätä tyypit 👌), mutta kyllä täällä kotiseinien sisällä tilanteet ovat joskus jotain ihan muuta kuin aurinkoa ja perhosia.

Välillä tekisi mieli äksyillä kaikille ja todeta jotain todella "mieltä ylentävää", mutta toistaiseksi olen joten kuten pysynyt aisoissa. Mulla ei ole varaa menettää ihmisiä elämästäni.

Vaikuttaa muuten myös itsetuntoon, näen ja koen itseni huonompana kuin mitä oikeasti olen.

Lisäksi elän tällä hetkellä henkisestä kriisistä toiseen ja mietin kaikkea, mitä elämältä haluan nyt ja tulevaisuudessa.

7. Joudut skarppaamaan

Esimerkiksi auton ratissa, varsinkin iltapäivällä. Takapenkillä pojat ovat hiljaa, toinen saattaa nukkua ja toinen katselee maisemia. Radiosta tulee melkein joka kanavalta jotain shaibaa ja liibalaaba-balladeja. Auton tasainen hurina, lämmintä... Oi kun nukuttaisikin! Siinä kohtaa on ajateltava ihan tosissaan sitä kahvikupposta, joka monesti siellä määränpää B:ssä odottelee.

8. Saat krapulan ilman viinaa

Joidenkin oikein huonojen öiden jälkeen seuraava aamu menee krapulaisissa fiiliksissä: suuta kuivaa, päätä vähän jomottaa ja on semmoinen hömelö-olotila. Ehkä jopa vähän paha olokin. Ja VÄSYTTÄÄ, mikä onkin jännä juttu.

9. Osaat arvostaa jopa 5-6 tunnin PUTKEEN nukuttuja unipätkiä

Ennen tuommoinen ei riittänyt mihinkään, nyt tanssin aamulla ripaskaa, jos näin hyvin on päässyt yöllä käymään.

10. Menet joissakin asioissa sieltä, mistä aita on matalin

Meillä "kärsii" kodinhoito. Ei ole mun ykkösprioriteetti tässä elämänvaiheessa. Emme kuitenkaan elä paskan keskellä, meillä ei ole totaalista kaaosta, löytyy puhtaita pyykkejä Ikean kasseissa olkkarissa ja perhe saa ruokaa. Jos mun pitää valita imuroinnin ja lenkkeilyn väliltä, saa imuri jäädä kaappiin 😁

Pojat saavat katsoa telkkarista lastenohjelmia, jos mulla on oikein väsynyt päivä. Ryhmä Hau pitää hyvin myös pienemmänkin paikallaan.Kaikesta huolimatta jaksan luottaa ja toivoa parempia, entistä pirteämpiä aikoja! 😊


Kyllä tämä tästä! Ei tämä ikuisuuksia kestä.

Meillä oli jo viime viikolla parempia öitä, jolloin Jössikkä nukkui OMASSA SÄNGYSSÄÄN koko yön, heräten noin kerran yössä. Mutta sitten alkoi flunssa tekemään tuloaan ja palasimme vanhaan rytmiin.

Toivoa siis on! 😊😊

Joka päivä pyrin kuitenkin löytämään niitä positiivisia asioita ja tehdä jotain mieluisia juttuja. Lepään/nukun päivisin, kun Jössikkäkin nukkuu. Pidän huolta itsestäni. Kevät ja lisääntynyt valon määrä auttaa myös ihan hirveästi.

Ystävät, toverit... Pidetään toisistamme huolta ja tsempataan kaveria. Ei vähätellä toisen fiiliksiä tai väsymyksen määrää. Jokainen kokee tavallaan. Toiset kestävät enemmän kuin toiset.

Ihminen tarvitsee unta ja lepoa, jotta koneet pysyvät käynnissä. Uni (tai sen puute) vaikuttaa niin moneen asiaan.

Loppuun pari ulkopuolista linkkiä asian tiimoilta:

 Nukutko tarpeeksi - näin univaje vaikuttaa kehoosi

Flunssakierre, masennus ja perheriidat - univajeen yllättävät oireet


Rakkaudella, parempia öitä toivoen,
Henna ✌

P.S. Miestä en laita pitämään unikoulua, koska sitten täällä ei nukkuisi kukaan 😂 Hän ei nimittäin herää öisin ihan herkästi ja mie en kestä muutenkaan öisin kuunnella pienemmän huutokonserttia. Eikä hänellä ole kärsivällisyyttä minua enempää.Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Kuinka olen selviytynyt vauvavuodesta - 10 arjen selviytymisvinkkiä

Unikoulu - lempeästi kohti parempia öitä

Mites meillä nyt nukutaan?

Nukkumisjuttuja osa 3

Kotiäidille energiaa - ruoasta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Piditkö tästä tai jostakin muusta tekstistäni?
Mielestäsi mielenkiintoista/puhuttelevaa postausta saa jakaa! :)

Kommenttejakin saa jättää ja olisin iloinen, jos jättäisit vierailustasi pienen muiston :) ♡
Kommenttien hyväksyntä on käytössä.

Please write in finnish, if you want leave a comment.

Blogin kuvat ovat pääasiassa omiani, ellei toisin mainita.