maanantai 31. heinäkuuta 2017

Mökkielämä: Selviytymisopas äideille

Joskus tulee vastaan tekstejä, artikkeleita ja blogipostauksia, joissa jaetaan hyviä vinkkejä lasten kanssa mökkeilyyn.

Tässä postauksessa jaan vinkkejä, kuinka (hermoheikkoinen) äiti selviää mökkeilystä ilman, että kotiinpalatessa on perhekriisi päällä :D

Mökkeily on monesti hyvin intensiivistä, oli siellä sitten perheen tai vaikkapa ystäväporukan kanssa. Useimmiten mökeillä on pienehköt tilat eikä sitä välttämättä pysty päivän aikana hetkeksi sulkeutumaan omiin oloihinsa, vaikka mieli kaipaisikin sitä hetken hiljaisuutta. Mitä enemmän porukkaa, sitä enemmän on oltava sosiaalinen ja "skarppina".
Itse löysin sellaisen hyvän mökkifiiliksen viime kesänä, monen vuoden tauon jälkeen. Kesän ensimmäisen mökkireissun jälkeen oli jopa harmi palata kotiin! Aiemmin olin aina hoputtanut lähtöä sinä päivänä, kun kotiin piti palata. Viime kesän ensimmäisellä mökkireissulla aloin jo odottamaan seuraavaa reissua ennen kuin edellinenkään oli loppunut.

Meillä on tälle kesälle kaksi mökkireissua takana, viiden ja kolmen yön reissut. Isomman pojan kanssa on jo sinänsä helppoa, kun ei tarvitse koko ajan vahtia, mutta tämä pienempi, meidän 1,5-vuotias tohottaja... Kyllä saa olla silmät selässäkin ja koko ajan on vahdittava, varsinkin ulkona ollessa. On muuten yllättävän väsyttävää! Siihen päälle taaperon sekä leikki-ikäisen uhmat ja omat tahdot, niin kyllä Kymijoki välillä raikaa, niin äidin kuin lastenkin toimesta... 

Tässä tuleeki nyt muutamat vinkit, miten tämä äiti ei kuitenkaan ole ihan niiiiiin hermoraunio mökillä :)


1. Syö hyvinMökillä syödään muutenkin aamusta iltaan (tai ainakin siltä tuntuu), mutta ihan oikeasti on tärkeää huolehtia riittävästä ravinnosta ja vielä tärkeämpää: veden juomisesta. Herkkujakin saa ja pitää halutessaan syödä. 

Herkuttelu nyt vain kuuluu mökkeilyyn, ainakin meidän perheellä, koska emme asu koko kesää siellä mökillä :D Mökkeily todellakin on arjesta poikkeavaa ja niin se pitääkin olla.

Pienistä säilytystiloista johtuen emme raahaa mökille kaupan koko HeVi-osastoa, mutta perus lihat, kanat, makkarat, kurkut, tomaatit, banaanit, maissit, perunat, leivät, sipsit, karkit, rahkat, lihapiirakat, muurikkaletut ym ym kuuluvat mökkiruokavalioomme.


Aamupuuro kuuluu myös mökille. Pitkästä aikaa ostin mehukeittoa, ei ollut hyvää.

Ns. lounas: lämpöiset voileivät tomaatilla, päälle munaa ja kurkkua. Raejuustoa ja italiansalaattia,
joka kuului ennen ihan arkikäyttöön, nykyään se on sellaista "mökkiherkkua".

Herkkusieniä Koskenlaskijalla täytettynä ja pekoniin käärittynä, maissia
ja possun sisäfileestä tehtyjä pihvejä.

Mökkireissujen paras ateria:
pyttipannu edellisiltä päiviltä jääneistä grillattavista + perunoista.
Lisäksi vielä sipulia, ai että! :)


Omat herkut: lakuaaaaaaa... :P


2. Pidä tavarat järjestyksessäHeti ensimmäisenä päivänä kannattaa purkaa tavaroita ja vaatteita niin, että ne ovat tarvittaessa helposti löydettävissä ilman sitä rasittavaa kassien ja reppujen penkomista.

Meillä tavarat ovat yleensä kahdessa eri rakennuksessa: meidän "makuuhuoneessa" ja mökissä. Molemmista löytyy mm. vaippoja, puhdistuspyyhkeitä, paperia, juotavaa vettä jne.

Vaatteille ei oikein ole laatikoita tai kaappeja, joissa niitä säilyttää, mutta me käytämme tälläistä "Ikea-ratkaisua", johon kätevästi saa osan koko perheen vaatteista:


Eihän se mikään nätti ole, mutta ajaa asiansa :) Helpottaa mökkiarkea.

3. LiikuJos et ole mökkireissuilla käynyt lenkillä, kannattaa käydä. Mökille johtava tie on olevinaan ihan toisenlainen kävellen/hölkäten kuin autolla mentäessä ja ympäristöstä huomioi asioita eri tavalla.

Itselleni mökkireissuun kuuluu ainakin se yksi lenkki, jolloin hölkkäilen läheiselle kylälle ja takaisin, matkaa tulee yhteensä noin 7km. Se on ihana lähteä heti aamupalan jälkeen liikenteeseen ja lenkin jälkeen on ihana pulahtaa jokeen :)

4. Vietä iltapäivän "siesta"Jos lapset vielä nukkuvat päikkäreitä, mene itsekin jonnekin vähän lepäilemään. Lue kirjaa, hengaa somessa, täytä ristikoita, väritä, nuku tai ihan vain lepää samalla luonnon ääniä kuunnellessa. Tee sitä, mikä saa sinut rentoutumaan ja nollaamaan ajatuksesi hetkeksi.

Jos lapset eivät nuku enää päikkäreitä, vuorotelkaa puolison kanssa niin, että kumpikin saavat tarvittaessa hengähtää päivän aikana. 

Pienemmän päikkäreiden aikana meillä myös isompi laitetaan tekemään jotain rauhallisempaa ja itse yleensä menen ihan itsekseni pötköttelemään/torkkumaan hiljaisuudessa.

Omasta lapsuudestani muistan, kuinka mökillä ollessamme pappani meni aina lounaan jälkeen saunatupaan nokkaunille. Ensinnäkin sana nokkaunet kuulostaa edelleen hassulta ja toiseksi sitä silloin lapsena ihmetteli, että miksi aikuinen ihminen menee ruoan jälkeen omaan rauhaan torkkumaan, kun ei ne päikkärit ole pakollisia :D Enää en ihmettele ;)


5. Kutsu vieraitaOsa kokee mökkivieraat rasittavina, mutta näin pikkulapsiaikana esimerkiksi isovanhempien kutsuminen mökille ihan vain syömään ja kahville on pelkkää plussaa! Useampi silmäpari iltapäivän ajan katsomassa lasten perään ja itse saa hautautua rauhassa sinne kyökin puolelle :D 

Joskus meidän kanssa mökillä on samaan aikaan toinen lankomiehistäni ja hänestä on todella iso apu poikien kanssa! Plus että lähtevät vielä illalla mieheni kanssa vähäksi aikaa kalaan, joten saan illalla poikien nukahdettua olla hetken itsekseni ja nauttia auringonlaskusta.


6. Juo illalla se siideri/olut/lasi viiniä, jos siltä tuntuuOsa on hyvin ehdottomia, ettei alkoholia ollenkaan lasten ollessa lähettyvillä ja se on ihan ok. Osa taas käyttää kohtuudella ja sekin on ok. Aamusta iltaan pienessä tai isommassa sievässä ei ole ok.

Jos siis haluat, ota lasten nukahdettua se yksi siideri, olut tai lasi viiniä, mene laiturille tai terassille, ihaile auringonlaskua ja nauti, hyvällä omatunnolla. Taas selvisit yhdestä päivästä.


Tähän maisemaan ei kyllästy.


7. Aikaa parisuhteelleVaikka olette perheen kesken mökillä, olette kuitenkin puolisosi kanssa myös ne aikuiset, erilliset yksilöt, jotka kaipaavat aikuista juttuseuraa ilman, että joku keskeyttää koko ajan: "Äiti, kato mua!! Isi, mulla oli sellaista asiaa, että..."

Saunokaa illalla kahdestaan lasten mentyä nukkumaan, syökää herkkuja, pelatkaa pelejä, jutelkaa... 

Itkuhälyttimet toimivat hyvin, vaikka lapset olisivatkin illalla nukkumassa eri rakennuksessa kuin missä aikuiset viettävät loppuillan, ennen kuin menevät lastensa kanssa nukkumaan :)


8. Taltioi muistotOta kuvia, tallenna hyviä hetkiä mielesi sopukoihin. 

Juuri katselin viime vuoden mökkikuvia ja kyllä niitä katsellessa tuli päällimmäisenä tunteena se hyvä fiilis, vaikka muistan niillä reissuilla olleen myös hampaiden kiristelyä ja itkua, kuten on ollut tämänkin kesän reissuilla. Myös tänä kesänä on tullut otettua paljon kuvia.


Pojille tehtiin "tekojärvi" :D

Meidän pienempi touhottaja


Isomman kanssa meidän "mökkibiisit" olivat
Antti Tuiskun Rahan takii ja Haloo Helsingin Hulluuden Highway.
Tässä menossa Rahan takii, tanssimuuvien kera.


9. NautiOn se mökillä oleminen kuitenkin niin erilaista kuin kotona. Ei tarvitse pestä pyykkiä tai muutenkaan tehdä kotihommia samalla tavalla, tiskaaminen voi olla jopa rentouttavaa :D Ulkona tulee helposti vietettyä melkein koko päivä, lapset hilluvat halutessaan aataminasussa, leikkivät hiekalla ja vedellä, pulikoivat altaassa, nukkuvat paremmin... Tai ainakin viimeisimmällä reissulla jopa meidän pienempi nukkui yönsä todella hyvin :) 

Tottakai ne aikuisten sekä lasten kiukut ja harmitukset kuuluvat siihen mökkielämäänkin, mutta omalla kohdallani se suurin ahdistus ei yleensä seuraa mökille asti, vaikka tietyissä asioissa lasten kanssa pääsee helpommalla kotona kuin mökillä.

Meillä isompi pojista jaksoi harmitella, kun lähdimme mökiltä kotiin. Siellä oli kuulemma niin kivaa. Ei siis onnistunut tämän äidin muutamat pienet hermoromahdukset pilaamaan hänen reissuaan... :) Isommalle pojalle tehtiin tuollainen hieno "pikkuonki" :D
Mökkireissuilla pitää harrastaa mato-ongintaa.

Rantahämähäkki laiturilla. Olipahan kaverilla kokoa!
Vielä on (toivottavasti) mökkikelejä ja -viikonloppuja edessä tälle kesälle.
Jos näitä vinkkejä ei enää tänä kesänä kerkeä hyödyntämään, tulee kuitenkin seuraavia kesiä ja mökkireissuja ;)


Rakkaudella
Henna


Blogia voi seurata Instagramissa käyttäjänimellä @polyapinnoillablogi ja Facebookissa sivulla Pölyä Pinnoilla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Piditkö tästä tai jostakin muusta tekstistäni?
Mielestäsi mielenkiintoista/puhuttelevaa postausta saa jakaa! :)

Kommenttejakin saa jättää ja olisin iloinen, jos jättäisit vierailustasi pienen muiston :) ♡
Kommenttien hyväksyntä on käytössä.