keskiviikko 9. elokuuta 2017

Laatuaikaa esikoisen kanssa


Kuopusta odottaessani päätin, että esikoinen tulee saamaan kanssani kahdenkeskistä laatuaikaa myös pikkuveljen syntymän jälkeen.
Olihan esikoinen sen kolme vuotta saanut jakamattoman huomion. Kahdestaan saisimme tietysti olla silloin, kun pikkuveikka nukkuisi, mutta koko ajan pitäisi olla "varpasillaan", että milloin vauva herää ja sitten on taas syötöt, vaipanvaihdot ja muut vastaavat. Esikoisellemme halusin tarjota "keskeytysvapaata" aikaa kahden kesken.

Vauvan kanssa sain olla kahdestaan, jos esikoinen lähti isänsä kanssa asioille tai mummolaan päiväksi. Mielestäni äiti ja uusi vauvakin tarvitsevat joskus kahdenkeskistä aikaa, jolloin voi rauhassa nuuskutella vauvantuoksua, leperrellä, halia ja pusutella rauhassa ilman, että tarvitsee miettiä, miten isompi lapsi siihen suhtautuu. Onhan isompikin lapsi vauvana saanut vanhempiensa jakamattoman huomion, miksei myös pienempi olisi siihen oikeutettu, edes silloin tällöin?

Ensimmäisen kerran olimme esikoisen kanssa kahdestaan liikenteessä vauvan ollessa 2kk ikäinen. Kävimme tuolloin läheisessä kauppakeskuksessa leikkipaikalla ja kahvilassa syömässä herkkuja. Aikaa meni noin kolmisen tuntia ja vauva oli nukkunut melkein koko tämän ajan, oli itseasiassa kerennyt olemaan hereillä 15 minuuttia meidän saapuessa kotiin :) Tämän reissun jälkeen olemme silloin tällöin käyneet esikoisen kanssa kahdestaan jossain, esimerkiksi puistossa tai kaupassa.


Mitä sisälsi meidän laatuaika tällä kertaa?


Viime viikolla eräänä päivänä ilmoitin pojille, että aamupäivästä lähdemme mummilaan kylään. Esikoinen alkoi heti kiukkuamaan, ettei hän kyllä sitten puhu mummilassa sanaakaan :D Selvä juttu, sen kun näkisi ;)

Ennen kuin kaarsimme autolla mummilan pihaan, kävimme esikoisen kanssa keskustelun:

Minä: "Sun ei muuten sit tartte nousta autost, ku päästää mummilan pihaa"
Esikoinen hämmentyneenä: "Aaaaaiiiii... Miksei muka taavi...?"
Minä: "No katoppa ku myö jätetää pikkuveikka sinne hoitoo ja lähetää kahestaa vähä reissuu tonne Kouvolaa"
Esikoinen (naama kuin Naantalin auringolla): "Siis mitä? Taakottaako tämä sitä, että me oltais menossa niinku sinne liikennepuistoo, iha kahestaa?"
Minä: "No kyllä, just sitä. Käyää liikennepuistos ja vähä syömäs ja kuha pyöritää iha rauhas"

Voi että, toinen oli niiiin täpinöissää! :) Meinasi itselleen tulla ihan tippa linssiin. Olin aiemmin tässä kesällä hänelle jutellut, että joskus viedään pikkuveikka mummilaan hoitoon ja suunnataan liikennepuistoon, mutta enhän mie nyt päivää etukäteen kertonut ;)

Niin jäi pikkuveikka mummilaan hoitoon, iloisesti meille vilkuttaen. Esikoinen totesi mulle:

"Oli kyl äiti tosi hyvä idea, et jätetää pikkuveikka mummille hoitoo ja myö lähetää iha kahestaa sinne liikennepuistoo! Tuskin maltan odottaa!"

Niin me sitten menimme Kouvolan liikennepuistoon, joka on muuten maksuton paikka. Puistossa on paljon liikennemerkkejä teiden varrella ja oikeat liikennevalotkin. Ystävällinen valvojasetä katsoi esikoiselle sopivan kokoisen polkuauton ja sääti penkinkin hyvälle etäisyydelle polkimista. Väkeä oli jonkun verran liikenteessä aurinkoisena ja lämpimänä päivänä, mutta ihan riittävästi yksittäinen lapsi sai ajella :) Kukaan ei ollut viiden minuutin jälkeen huutamassa, että auto parkkiin ja seuraava ajamaan :D

Lounaalla kävimme Ravintola Nevillessä, jossa lapsilta lounas maksaa 0,80€/ikävuosi. Tiskiltä esikoinen sai itselleen muovimukin ja lapsen käsiin sopivan kokoiset ruokailuvälineet :) Lounaan jälkeen suuntasimme takaisin liikennepuistoon ajelemaan. Liikennepuiston viereisessä leikkipuistossa kävimme myös ja sen jälkeen jätskeillä. Vielä ennen mummilaan lähtöä kävimme katselemassa junia Kouvolan juna-asemalla.Miten päivä meni? Oliko meillä kivaa?


Meillä oli oikeasti todella ihana iltapäivä ja kuinka helppoa olikaan liikkua kahdestaan tuollaisen 4,5-vuotiaan kanssa! Syömiset, kävellen paikasta toiseen siirtymiset ja kaikki meni niin sujuvasti :) Esikoinen hoiti meille jopa jätskien tilaukset: "Kaksi suklaajätskiä sillä vohvelilla" :)

Tottakai esikoinen välillä mietti: "Onkohan pikkuveikalla ollu kivaa mummilassa? Ettei ainakaa oo hiiveäst itken?" Näihin vastasin, että ihan varmasti pikkuveikalla on ollut kivaa ja hän on pärjännyt, kuten olikin :)

Itse olin yllättävänkin väsynyt iltapäivän jälkeen eikä ihme: yhden iltapäivän ajan annoin lapselleni 110 prosenttisen huomioni. Ei "kännykkä- tai vessataukoja" yksin, ei lapsen omatoimista olemista, paitsi leikkipuistossa hetken aikaa. Koko ajan piti olla skarppina ja kaupungilla kävellessä tarkkailla muuta liikennettä. Normaalisti huomio tulee jaettua kahdelle lapselle ja monta kertaa päivän aikana vaivun omiin maailmoihini.

Kivaa meillä tosiaan oli ja väsymyksestä huolimatta olin rennompi äiti kuin normaalisti :D Jos joku tuttu olisi meidät nähnyt, ei olisi varmaan uskonut samaksi henkilöksi :D

Samalla viikolla esikoinen pääsi vielä mummin ja ukin kanssa iltapäiväksi Tykkimäkeen ja mie sain viettää laatuaikaa meidän taaperon kanssa. Kävimme hänen kanssaan lähikaupassa ja katselemassa junia, ihan parasta ;)

Vaikka veljekset ovat noin pääsääntöisesti hyvin tiiviisti yhdessä ja kaikki tehdään joko kolmestaan tai perheenä, tarvitsevat he myös erikseen laatuaikaa pelkästään äidin tai isän kanssa. Tai miksei isovanhempienkin. Taapero on tällä hetkellä niin menevä ja aikuisen huomion varastava lapsi, että esikoinen meinaa väkisinkin jäädä vähän syrjään joissain tilanteissa. Hänellä kuitenkin on paljon juttuja ja mietittävää, joita haluaa tuoda ilmi. Selvästi hän joskus turhautuu, kun pikkuveikan takia jutut keskeytyy. Ihan niin kuin minäkin joskus ärsyynnyn, kun omat juttuni keskeytyvät ;)

Oli ihana saada olla esikoisen kanssa, ihan rauhassa <3 Nämä hetket ovat sellaisia, jolloin rakastun lapseeni yhä enemmän, vaikka sitten joskus hermo kärähtääkin.

Vietättekö te useamman lapsen vanhemmat kahdenkeskistä laatuaikaa lastenne kanssa? Mitä silloin teette? :)


Rakkaudella
Henna


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Piditkö tästä tai jostakin muusta tekstistäni?
Mielestäsi mielenkiintoista/puhuttelevaa postausta saa jakaa! :)

Kommenttejakin saa jättää ja olisin iloinen, jos jättäisit vierailustasi pienen muiston :) ♡
Kommenttien hyväksyntä on käytössä.

Blogin kuvat ovat pääasiassa omiani, ellei toisin mainita.