perjantai 26. tammikuuta 2018

Hyvää yötä - miten meillä nykyään nukutaan?


"Eilen klo 22.30 painoin pääni tyynyyn ja siinä mietin lämpöisen peittoni alla: 'Aaettä, kun saan nukkua melkein 8 tuntia ehkä sillä yhdellä 2-vuotiaan aiheuttamalla herätyksellä. Mitä luksusta! Oon niin skarppina huomenna!'. 
Nukahdin varmaan minuutissa, kuten iltaisin yleensäkin. Ei paljon tartte unta houkutella tai asioita miettiä. Vintti on pimeänä hyvin nopeasti. 
Heräilin vastahakoisesti poikien huoneesta kuuluviin itkun ääniin. Toivoin, että itku loppuisi. Kun itku ei loppunut, toivoin, että pienet jalat tepsuttelisivat ihan itse meidän huoneeseen, kuten yleensä. Ei tapahtunut sitäkään. Raotin silmiäni ja kello oli 24. Kävin silmät ristissä lohduttelemassa pienintä poikaa ja tämä nukahti uudestaan. 
Painelin jälleen oman lämpöisen peittoni alle ja uni tuli nopeasti. 
Havahduin uudestaan. Nyt ne pienet jalat tepsuttelivat kohti meidän huonetta. Nousin istumaan ja otin vastaan pienen pörröpään, joka asettui nukkumaan väliimme pupunsa kanssa. Pientä unissaan itkeskelyä hänellä oli silloin tällöin. 
Jälleen havahduin siihen, että vähän isommat jalat tepsuttelivat kohti huonettamme. Vilkaisin kelloa ja se oli neljä. Tein myös isommalle pojalle tilaa sänkyymme ja hän nukahti melkein heti. Tai en tiedä, nukahtiko, mutta minä nukahdin. 
Levotonta nukkumista, levottomia unia. Klo 6 heräsin miehen puhelimen herätykseen. Kuuntelin parit torkutukset, kunnes oman puhelimeni herätys pärähti soimaan klo 6.15. 
Uusi päivä oli alkanut. Ei muuta kuin kahvia ja puuroa naamariin."

Tämä oli facebook-päivitykseni tältä viikolta (nimet pois muokattuna 😉). Kuulostaa varmaan monen mielestä tutulta? 😊

Tuollaisia meidän yöt ovat ehkä kerran tai pari viikossa. Muina öinä pienempi pojista herää ensimmäisen kerran joskus klo 3-5 välillä ja yleensä tepsuttelee suoraan sänkyymme. Joskus saattaa olla niin, että ainoastaan isompi poika hiipii väliimme ja pienempi nukkua posottaa melkein aamuun asti. Isompi pääsääntöisesti nukkuu yöt heräämättä, kuten on tehnyt reilu vuoden ikäisestä, mutta nyt taas isompana poikana on alkanut esimerkiksi painajaiset tai kasvukivut herättämään. Joskus harvoin myös pissahätä. Voisi sanoa, että keskimäärin kerran yössä jompi kumpi pojista herättää.

Pienempi oli hyvä nukkuja elämänsä ensimmäiset 3-4 kk ja sitten tapahtui jotain. Tämän jälkeen yöt muuttuivat levottomammiksi, vaikka hän sai nukkua suurimman osan yöstä vieressämme. Kuopuksen ollessa noin vuoden vanha, yritin jonkunlaisia unikouluja pariinkin otteeseen, mutta en minä sitten oikeasti jaksanutkaan. Sain nukuttua enemmän, kun toinen oli vieressä, kaikesta levottomuudesta huolimatta. Unikoulut olivat itseni  ja sekä kuopuksen kiduttamista ja sitä myötä haitaksi kaikkien mielenterveydelle.

Yöt rauhoittuivat viime kesän aikana, jolloin kuopuksen pisin unipätkä alkoi olemaan taas 5-7 tuntia, jopa 9 tuntia. Tähän käännekohtaan asti hän yleensä heräsi ensimmäisen kerran 1-3 tuntia nukahtamisesta. On siis hienoa jo se, että saa illan oikeasti olla rauhassa eikä tarvitse pelätä, milloin toinen taas herää.
Molemmille pojille on tärkeitä heidän unipupunsa. Isommalle pojalle pupusta tuli tärkeä alle vuoden ikäisenä ja pienempi hyväksyi omansa (minun naaman sijaan) joskus viime vuoden keväällä/alkukesästä. Pupuista näkee, että ne ovat rakastettuja ja tuovat pojille turvaa öisin. Kuvissa olevista pupuista isompi on esikoisen. Kyseinen pupu saapui perheeseemme jo esikoisen odotusaikana, kun anoppini sen joltain reissultaan toi. Pienempi pupu on kuopuksen, mutta nyt täytyy myöntää, etten ihan äkkiä muista, miten pupu on perheeseemme saapunut. Todennäköisesti ollut lahja joltak

Edelleenkään perhepeti ei ole asia, josta olisin jotenkin onnellinen tai että "Onpa ihanaa ja sillee", kun kaikki nukkuvat samassa sängyssä milloin toisen käsi korvassani tai toisen tuoksuva vaippapylly naamallani. Mitä useamman tunnin yössä pojat nukkuvat omissa sängyissään, sen parempi. Viereen saavat kuitenkin tulla, ketään ei pois käännytetä, koska ei yksinkertaisesti jaksa.

Meidän yömme ovat tällä hetkellä aika samanlaisia kuin monessa pikkulapsiperheessä. Silti en lähtisi väheksymään kenenkään väsymystä. Toiset ovat ihan poikki, kun joutuvat heräämään kerran yössä, toiset jaksavat paremmin, vaikka herätyksiä olisi öisin useampiakin tai joutuisivat valvomaan tunteja.

Univelka sekä pätkittäinen nukkuminen tekevät pidemmällä tähtäimellä ihmiselle vain huonoa, niin henkisesti kuin fyysisestikin, vaikka kuinka yrittäisi pitää hyvän asenteen. Yksinkertaisesti sen väsymyksen takia vanhemmat saattavat laittaa lusikat jakoon, uupuvat, masentuvat, ovat kauheita vanhempia lapsilleen ja kauheita toisia ihmisiä kohtaan. Eikä sitä aina kehtaa, osaa tai edes tajua hakea apua. "Kun sitä se nyt vain on pienten lasten kanssa. Koita kestää, kohta helpottaa".

Elämä on yhtä vaihetta toisensa perään ja jotkut tässä hetkessä  vaikeat asiat helpottavat ajan kuluessa, mutta on eri asia, millaisen jäljen ne ihmiseen jättävät, vaikka näennäisesti  niistä selviytyisikin.

Toisina päivinä olen todella väsynyt, toisina päivinä vähän vähemmän väsynyt. Riippuu ihan väsymyksen tasosta, millainen ihminen jaksan muita ja itseäni kohtaan olla. Toiset kanssakulkijat saattavat saada vähän enemmän kakkaa niskaan, toiset saattavat säästyä kokonaan. Riippuen vähän, miten jaksan suodattaa ja miten pitkälle mun hermot kestävät.

Meillä on joka tapauksessa onneksi nyt helpompaa öiden suhteen. Hyvä niin, kun pitää kuitenkin tämä arki jaksaa tässä pyörittää. Viime yönä kuopus nukkui klo 21.30 - 5.30 omassa sängyssään, esikoinenkin nukkui koko yön. Harvinaista herkkua, mutta herkkua edes joskus :)


Niin tai näin. Väsymys ei ole kivaa. Johtui se mistä tahansa.


Rakkaudella
HennaOlen kirjoittanut öistämme ja väsymyksestäni muutaman tekstin jo aiemmin:


Mites meillä nyt nukutaan? (vähän suorempi avautuminen...)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Piditkö tästä tai jostakin muusta tekstistäni?
Mielestäsi mielenkiintoista/puhuttelevaa postausta saa jakaa! :)

Kommenttejakin saa jättää ja olisin iloinen, jos jättäisit vierailustasi pienen muiston :) ♡
Kommenttien hyväksyntä on käytössä.

Blogin kuvat ovat pääasiassa omiani, ellei toisin mainita.