sunnuntai 21. tammikuuta 2018

Viihteellä pitkästä aikaa - mikä on suhteeni alkoholiin?


Oli ihana päästä perjantaina viettämään ystäväni kanssa aikuisten iltaa juoden, laulaen ja jutellen.

Illan onnistumisen kannalta lähtökohdat olivat hieman huonot. Olimme molemmat todella väsyneitä työviikon päätteeksi ja heittelimmekin jo viestein ehdotuksia, josko ajankohtaa pitäisi siirtää. Vielä mitä! Päätimme olla hurjia ja lähteä väsymyksestä huolimatta liikenteeseen. Valmistauduimme tahoillamme, hoidimme lastemme iltatoimet ja treffasimme vasta lähikuppilassa. Siellä ensin juomaa, juttelua ja karaokea, jonka jälkeen lähdimme kaupunkiin jatkamaan iltaa. Toisessa paikassa keski-ikä oli +50 ja tunsimme olevamme aivan väärässä paikassa. Seuraavassa paikassa keski-ikä oli hädin tuskin 20 ja tunsimme itsemme ihan täti-ihmisiksi :D Mutta ainakin saimme olla rauhassa.

Illan päätteeksi en heti ottanutkaan taksia kotiin, vaan kävelimme aamuyön tunteina reilu kaksi kilometriä. Oli ihana talviyö. Ei liian kylmä, mutta ihanan talvista. Liikenne oli lähes olematonta ja oli hiljaista muutenkin. Lumi vaimensi ne vähäisetkin yön äänet. Vain meidän kahden höpöttely rikkoi vallitsevan hiljaisuuden. Tuolla kävelymatkalla purettiin vielä viimeiset tunteet ja erilaiset ahdistuksen aiheet. Pyyhittiin parit kyyneleet, halattiin ja ilman sanoja tiedettiin, että toinen ymmärtää ja on siinä.
Kuinka usein käyn viihteellä?


Monesti se juhlimista seuraava päivä on yksi syy, miksen nykyään oikein enää käy pidemmän kaavan mukaan missään. Inhoan krapulaa. Inhoan sitä syvää väsymystä ja helvetinmoista ahdistusta. Tällä kertaa sain seuraavan päivän olla itsekseni, kun mies lähti poikien kanssa mummolaan. Jos pojat ovat kotona, on pieni krapulapöhnä vielä kauheampi, kun on pakko yrittää skarpata poikien takia.

Ennen viime perjantaita olen viihteellä käynyt elokuussa, 5 kuukautta sitten eli usein ei tule nykyään käytyä. Näin sitä ihminen muuttuu ja rauhoittuu. Tottakai myös tiettyjen olosuhteiden pakosta, mutta myös omasta tahdostaan.

Esikoinen oli 1-2,5 vuoden iässä kerran kuukaudessa tai kahdessa yökylässä isovanhemmilaan ja kyllä me silloin miehen kanssa käytiin baareissa. Silloin se oli kivaa ja sellaista tervetullutta vaihtelua tavalliseen arkeen. Väsymystäkään ei ollut niin paljon.

Nyt kun lapsia on kaksi, ovat he olleet harvemmin yökylässä. Viime vuonna neljä kertaa ja näistä pari kertaa on miehen kanssa käytetty ihan vain lepäämiseen, koska omalta osaltani olen ollut todella väsynyt viimeiset kaksi vuotta. Omineni, ihanien ihmisten kanssa olin viime vuonna liikenteessä kolme kertaa ja näistäkin kaksi oli kesällä, jolloin onkin ihana lähteä liikenteeseen. 

Suhteeni alkoholiin


Vielä joskus muinoin, aikana ennen lapsia en pystynyt juomaan vain yhtä tai kahta alkoholijuomaa. Jo kaksikin juomaa sai aikaan sen, että radalle oli päästävä. Tulikin käytyä lähes joka viikonloppu baarissa, ehkä jopa perjantaina että lauantaina. Jännä juttu, miten silloin ahdistikin, oli univaikeuksia, paino nousi... En enää kaipaa sitä aikaa. Tuolloin alkoholi oli ongelma ja toi mukanaan lisää ongelmia, joita taas yritettiin korjata alkoholilla. Sellainen oravanpyörä, jonka esikoisen odotus onneksi katkaisi.

Nykyään pystyn viikonloppuisin kotona juomaan sen yhden tai kaksi juomaa illan aikana eikä tule mitään fiiliksiä, että jonnekin pitäisi päästä. Väsymys ja pelko juhlimisen jälkeisestä päivästä ovat hyviä tunnelman latistajia muutenkin.

Tottakai joskus harmittaa somessa katsella milloin kenenkin illanvietoista ja bilettämisistä, kun itse nuokkuu sohvalla yrittäen edes jotain elokuvaa katsoa. Sitten taas toisaalta nämäkin päivitykset ovat monesti sellaisilta ihmisiltä, jotka eivät hekään käy usein missään. Heidän hauskat iltansa eivät siis ole pois mun elämästä. Kiva, että käyvät välillä tuulettumassa :)

Saan nykyään ihan muista asioista enemmän kiksejä ja hyvää mieltä kuin alkoholin huuruisista illoista.

Joskus ne alkoholin huuruiset illat tekevät hyvää, lähinnä ne ovat sellaista "henkistä sielunhoitoa". Kuitenkaan pidemmällä tähtäimellä, jos oma sielu on rikki, alkoholi isommissa määrin ei ole se paras ratkaisu hoitaa omaa oloaan. Silloin apu pitäisi saada jostain muualta.

Itsestäni on nyt tullut yksi niistä niin sanotuista "nysväreistä", joita en joskus aikanaan voinut ymmärtää ;) Että miten muka nukkumaan meneminen viikonloppuisin viimeistään klo 24 ja herääminen aamulla ilman krapulaa on muka hienoa sekä kaiken lisäksi hyväksi mielenterveydelle ja fyysiselle terveydelle? Niinpä ;)


Rakkaudella
Henna


2 kommenttia:

 1. Jätin alkoholin 3 vuotta sitte pois baareilun myötä. Siellä ehti riekkua riittävästi vielä esikoisenkin syntymän jälkeen. Sen jälkeen olen maistanut alkoholia kahdesti muutaman siemauksen.Pienikin määrä saa maailman pyörimään ja aamulla on pääkipu eli nollatoleranssi tullut.Nukkuminen ja hyvät yöunet vievät nykyään melkein kaikesta voiton 😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaapa hyvältä 😄 Kaikkeen uuteen se ihminen tottuukin, kun huomaa, miten voi paremmin 👌

   Kiitos kommentistasi! 😊

   Poista

Piditkö tästä tai jostakin muusta tekstistäni?
Mielestäsi mielenkiintoista/puhuttelevaa postausta saa jakaa! :)

Kommenttejakin saa jättää ja olisin iloinen, jos jättäisit vierailustasi pienen muiston :) ♡
Kommenttien hyväksyntä on käytössä.

Please write in finnish, if you want leave a comment.

Blogin kuvat ovat pääasiassa omiani, ellei toisin mainita.