maanantai 26. maaliskuuta 2018

Äidin huono omatunto | 12 asiaa


Kaikki äidithän tämän tietävät ja osaavat samaistua. Huono omatunto vaivaa milloin minkäkin asian takia. Tiedostamme kyllä, että pitäisi höllätä ja ottaa rennommin, mutta helpommin sanottu kuin tehty.


äiti


Mistä kaikesta sitä huonoa omatuntoa podetaan?

1. Riittämättömyys

Tuntuu, että pitäisi revetä joka paikkaan, muistaa asiat y, x ja ö, antaa huomiota lapsille, mahdolliselle puolisolle, ystäville ja selviytyä töistä. Sitä tuntee huonoa omatuntoa, kun ei tunne riittävänsä. Aina joku on tyytymätön siihen, mitä teet tai jätät tekemättä.

2. Ei jaksa olla läsnä

Kun ei jaksa eikä pysty olemaan lapsilleen läsnä joka hetkessä. Kun tuntuu, että se intensiivisyys ja tietty symbioosi lasten kanssa meinaa välillä viedä järjen. Sitä miettii, huomaako lapsi, jos äiti ei aina ole ihan 100 prosenttisesti läsnä? Sitten (yleensä) iltaisin tuntee huonoa omatuntoa, kun ei taaskaan ollut tarpeeksi läsnä. Lupaa itselleen, että huomenna taas yrittää, vähän enemmän, vähän paremmin.

3. Ravinto

Liikaa sokeria, liian vähän kasviksia, eineksiä, nirsoilevat lapset... Kun ne kaikkien muiden lapset syövät niin terveellisesti. Eivät muuten syö. Tietynlaisia "heikkouksia" löytyy varmasti lähes jokaisesta perheestä, mutta silti sitä tuntee huonoa omatuntoa, kun juuri ne oman perheen ruokailutavat ovat (mukamas) päin persettä.

4. Ulkoilu

Suomalainen ulkoilee säällä kuin säällä. Jos ei ulkoile eikä edes tykkää siitä, omistaa silloin asennevamman. "Varustekysymys ja lapset nauttii". Tiedättekö, että kaikki lapset eivät nauti. Pienempien lapsien ulkoilut voivat olla yhtä valitusvirttä ja kitinää, vaikka mitä temppuja tekisi kärrynpyörineen kaikkineen. Mutta, aaaasennekysymys. Huono omatunto vaivaa heitä, jotka eivät todellakaan ulkoile neljää tuntia päivässä säällä kuin säällä, vaikka sisällä tekisivätkin ulkoilun sijasta kaikkea kivaa yhdessä. Ulkoilun hyödyistä ei tarvitse kiistellä, niitähän löytyy, mutta joskus voi vaan olla möllöttää sisällä, varsinkin syksyn ja talven loskap*skakeleissä.

5. Nukkuminen

Huono omatunto, kun vieläkin nukutaan perhepedissä. Huono omatunto, kun lapsi opetetaankin nukkumaan omassa huoneessaan, omassa sängyssään, liian pienenä. Huono omatunto, jos lapsen annetaankin nukahtaa muualle kuin omaan sänkyynsä, esimerkiksi sohvalle. Huono omatunto, jos vaikka isä hoitaakin yöhärdellit syöttöineen, vaikka tämä tarkoittaisi äidille joskus parempia yöunia.

6. Imettäminen

Huono omatunto, jos imettää "vain" 4kk. Huono omatunto, jos imettää yli 1-vuotiasta. Huono omatunto, jos antaa tissien ohella pulloakin. Huono omatunto, jos maitobaari ei ole koko ajan vauvan saatavilla.

7. Kotona vs töissä

Huono omatunto, kun haluaa olla kaiken mahdollisen ajan lastensa kanssa kotona, vaikka "pitäisi" olla luomassa uraa ja kerryttää eläkettä. Huono omatunto, kun onkin pakko palata töihin lapsen ollessa yksivuotias. Huono omatunto, kun haluaakin töihin eikä halua olla kotiäiti.

8. Poissaolot töistä lasten takia

Taas Pirkko sairastaa. No nyt on Martilla päiväkodin vasu-keskustelu. Äidit, jos ketkä osaavat tuntea huonoa omatuntoa, kun joutuvat olemaan töistä pois lasten sairasteluiden ja muiden asioiden takia. Varsinkin, jos käy niin huonosti, että lapsi/lapset ovat oikeasti koko ajan kipeinä. Lasten sairastellessa se kotona oleminen ei muuten ole mitään leppoisaa vapaa-aikaa nähnytkään.

9. Oma aika ja itsestä huolehtiminen tai näiden puuttuminen

Tunnetaan huonoa omatuntoa, kun raivaa itselleen kalenterista sen verran tilaa, että pääsee esimerkiksi lenkille tai käymään yksin/ystävän kanssa kahvilla. On huono omatunto, kun ei osaa vaatia itselleen omaa aikaa ollenkaan tai sitä on mahdotonta järjestää. Huono omatunto, kun ei edes halua omaa aikaa, vaikka muut ympärillä haluavat.

10. Kotityöt

Roskia lattialla, pölyä pinnoilla, rasvaisia käden jälkiä ikkunoissa, eteinen täynnä soraa ja tavaroita, hammastahnaa pitkin vessanpeiliä, viikkaamattomat pyykit... Koko ajan pitäisi olla tekemässä jotain kotinsa eteen. Huono omatunto vaivaa, kun ei kerkeä tai jaksa tai ei vain yksinkertaisesti kiinnosta. Ja kun muilla on niin siistiä koko ajan... Ei ole. Aivan varmasti niillä muilla ei ole koko ajan niin hiton siistiä kuin mitä esimerkiksi some antaa ymmärtää.

11. Tekemättömyys / joutilaisuus

Kun joskus tulee se harvinainen hetki, ettei tarvitse tehdä mitään, esimerkiksi puoleen tuntiin. Miksi siitä kokee huonoa omatuntoa, kun hetken saa istahtaa, kahvikupposen ja omien ajatustensa kanssa? Miksi pitäisi koko ajan olla tekemässä jotain? Tekeekö se jotenkin paremman ihmisen, kun suorittaa? Vai pelkääkö sitä pysähtyä hetkeksi? Pelkääkö sitä, mitä omat ajatukset yrittävät sillä hetkellä itselleen kertoa?

12. Kun pinna kiristyy

Moni samaistunee siihen, että huono omatunto iskee nurkan takaa heti, kun oma pinna kiristyy ja tulee ärähdettyä, jopa karjaistua omalle lapselleen. Huonoa omatuntoa yrittää lepyttää pyytämällä lapselta anteeksi, mutta sekään ei aina auta. Lapsi jatkaa leikkejään, mutta itse jää miettimään asiaa.

äiti


Mitä jos kuitenkin yrittäisimme olla hieman armollisempia itsellemme ja vaimentaa sen jatkuvan huonon omatunnon? 

Jokainen perhe elää omannäköistä elämäänsä eikä oma elämä pidä muutenkaan olla kopio jonkun toisen elämästä. Jos omassa elämässä joku mättää pahastikin tai tuntuu siltä, ettei ulkopuolinen apu olisi pahitteeksi, älkää epäröikö pyytää apua.


Rakkaudella
Henna, yksi esimerkki siitä, miten huono omatunto vierailee päivittäin


Kun äitiä laiskottaa

Kotiäitiys - plussat ja miinukset

Mitä kaikkea äitiys tuokaan mukanaan?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Piditkö tästä tai jostakin muusta tekstistäni?
Mielestäsi mielenkiintoista/puhuttelevaa postausta saa jakaa! :)

Kommenttejakin saa jättää ja olisin iloinen, jos jättäisit vierailustasi pienen muiston :) ♡
Kommenttien hyväksyntä on käytössä.

Blogin kuvat ovat pääasiassa omiani, ellei toisin mainita.