keskiviikko 14. maaliskuuta 2018

Työminä ennen lapsia vs nyt


Lapsien saaminen muuttaa paljon. Se luonnollisesti muuttaa elämäntapoja, -rytmiä, mahdollisesti jopa -arvoja, mutta myös suhtautumista moniin asioihin elämän eri osa-alueilla. Lapsien saaminen muuttaa ihmistä. 
Miten työminäni on muuttunut lapsien saamisen jälkeen?


Työhuoneeni on valtakuntani.


Saan olla siitä onnellisessa asemassa, että olen nykyisessä työssäni ollut helmikuusta 2009 alkaen. Sitä ennen olin ollut syksyllä 2008 samassa talossa varastossa työharjoittelussa sekä kesällä 2008 kesätyöntekijänä ostolaskujen tarkastuksen parissa. Sihteerin pesti oli alun alkaen pari peräkkäistä määräaikaista pätkää, kunnes minut vakinaistettiin lokakuussa 2010. Nykyinen tittelini on assistentti ja työhöni kuuluu esimerkiksi matkalaskujen tarkastamista, matkavarauksia, rakentamisilmoitusten täydentämistä/lähettämistä, työhöni liittyvien kululaskujen tiliöintiä/tarkastamista, toimistotarvikkeiden tilausta sekä pian vastuullani on mahdollisesti kokoustarjoiluiden hallinnointi. Lisäksi toimenkuvaani kuuluu kaikkea "pienempää sälää", missä nyt milloinkin apua tarvitaan.

Olen iän myötä kasvanut ammatillisesti ja tietysti ihmisenä, henkisellä tasolla ;) Olen monesti viimeisen puolen vuoden aikana miettinyt, millainen työntekijä olin ennen lapsia ja millainen työntekijä olen nyt.

Työminä ennen lapsia


Olin todella herkkä ja otin helposti asioita itseeni. Esimerkiksi syytin itseäni, jos johonkin tilaisuuteen tilattu ruoka oli huonoa ja sain siitä palautetta (herranen aika). Tai jos työkaveri töksäytti jotain ihan vain siksi, että hänellä saattoi olla huonompi päivä. Saatoin itsekin ärsyyntyä työkavereihini todella helposti, vaikken sitä tietysti heille näyttänyt. Olin todella epävarma ja monesti aiheutin itse itselleni kiirettä, kun jätin asioiden hoitamisen viime tippaan. 

Vielä noihin aikoihin työnkuvaani kuului myös kokoussihteerinä toimiminen kaikkine siihen liittyvine asioineen ja sekin toi tiettyä painetta. Muistioiden kirjoittamisen jätin yleensä viime tippaan ja niitä sitten väännettiin pala kurkussa. Kokouksissa oli toisinaan vaikea keskittyä itse asiaan ja samalla olisi pitänyt saada järkeviä muistiinpanoja väännettyä. Kokoukset kun sisälsivät aika paljon teknistä sanastoa ja asioita. Sain joka tapauksessa työstäni hyvää palautetta ja ulospäin näytti siltä, että hanskasin hommat hyvinkin :D

Työ oli minulle todella iso osa elämää. Ei silloin vapaa-ajalla ollut juuri muuta tekemistä tai mielenkiinnon kohteita. Aamulla klo 7 töihin, klo 15 kotiin ja loppuilta sohvalla, ehkä joskus kävin ystävieni luona. Viikonloput rairai. Vapaa-ajat mietin ja stressasin töitä, ja monesti niitä tekemättömiä töitä. Mulla oli usein uniongelmia, tosin niihin saattoi ehkä pikkuisen vaikuttaa silloiset elämäntavat...

Ensimmäistä kertaa äitiyslomalle jääminen marraskuussa 2012 oli todella kova paikka. Elämä muuttui radikaalisti, kun yhtäkkiä ei tarvinnutkaan lähteä aamuisin töihin, työkaverit ja monet hyvät ystävät jäivät sinne työpaikalle ja yhtäkkiä päivisin ei ollutkaan niitä jatkuvia aikuiskontakteja, naurun täyttämiä kahvitaukoja ja maailmanparantamista työkavereiden kanssa.

Täytyy tässä vaiheessa kiittää niitä työkavereita, jotka äitiyslomieni aikanakin ovat pitäneet minua tilanteen tasalla, missä mennään työasioiden suhteen. Koin itselleni tärkeäksi olla kartalla, mitä tapahtuu.


ID-kuvani syksyltä 2010. Edelleen sama kuva henkilökortissani, sisäisessä sähköpostiviestinnässä jne.


Työminä nyt


Olen kaksi kertaa ollut vanhempainvapaalla, molemmat pojat ovat olleet hoitoon mennessään 1v8kk ikäisiä ja molempien jälkeen olen palannut töihin osittaisella hoitovapaalla eli teen 80% työaikaa.

Nykyään olen töissä entistä tehokkaampi. Saan kuuden tunnin työpäivieni aikana tehtyä varmaan saman verran kuin aikanaan täydellä työajalla. Olen rauhallisempi ja lempeämpi. Vaikka välillä meinaa jonkunasteista kiirettä pukata, pysyn rauhallisena, keskityn tekemiseen ja työt valmistuvat homma kerrallaan. En ole enää niin herkkä kritiikille. Ymmärrän työkavereitani paljon paremmin ja olen edelleen mielelläni kuuntelevana korvana, jos joku sellaista tarvitsee. En vatvo työasioita vapaa-ajalla normaalia enemmän enkä stressaa.

Olen itsevarmempi. Pikkuhiljaa luotan enemmän ja enemmän siihen, että mie osaan minun hommat ja jos en jotain osaa, opettelen. Uudet haasteet ovat aina tervetulleita. Mun vahvuuksia on ehdottomasti rauhallisuus ja se, että nykyään suhtaudun töihin nimenomaan työntekona, josta saa palkkaa, eikä niin, että työ olisi koko elämä. Olen sisäistänyt, että nämä ovat vain töitä, jotka tottakai hoidetaan parhaansa mukaan, mutta kukaan ei kuole tai firma ei kaadu siihen, jos teen jonkun virheen. Olen siis armollisempi itselleni, mutta myös muille. 

Työn ulkopuolella on perhe, harrastuksia ja ystäviä. Vapaa-ajalla on ihan toisenlainen merkitys kuin aiemmin. Nukun yöt hyvin silloin, kun saan nukkua. Tosin tähän tietysti vaikuttaa jo elämäntavatkin. 

Nautin olla töissä. Työpaikkani on se paikka, jossa saan tietyllä tapaa olla vapautunut ja tunnen hallitsevani sen, mitä teen. Saan aika paljon päättää itse, missä järjestyksessä teen mitäkin asioita, mutta pasmat eivät mene täysin sekaisin, jos tulee joku yllätysmomentti. Sitten luovitaan hommia sen mukaan. On osattava laittaa työhommat tärkeysjärjestykseen.


14.3.2018


Voisi sanoa, että olen nyt entistä motivoituneempi ja tasapainoisempi työntekijä näin lapsien saamisen jälkeen kuin ennen heitä. Tottakai ikä ja elämänkokemus ovat tuoneet oman lisänsä, koska kuka tahansa kehittyy ja kasvaa työssään henkisesti vuosien aikana. Silti koen, että äitiys tuo itselleni sen positiivisen boostin tähän hommaan.


Oletteko te huomanneet omassa työminässänne muutoksia lapsien saamisen jälkeen 
tai huomaatteko työkavereidenne työpersoonissa muutoksia vanhemmuuden myötä? 
Hyviä vai huonoja muutoksia?
Rakkaudella
Henna
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Piditkö tästä tai jostakin muusta tekstistäni?
Mielestäsi mielenkiintoista/puhuttelevaa postausta saa jakaa! :)

Kommenttejakin saa jättää ja olisin iloinen, jos jättäisit vierailustasi pienen muiston :) ♡
Kommenttien hyväksyntä on käytössä.

Please write in finnish, if you want leave a comment.

Blogin kuvat ovat pääasiassa omiani, ellei toisin mainita.